Domowe sposoby na zgagę

gaszenie pożaru - zgaga

Osoby cierpiące na refluks zmagają się często z objawami zgagi – paleniem w żołądku i przełyku, nawracającą treścią pokarmową. Obecnie zjawisko zgagi dotyka coraz większej ilości osób. Problemem większości osób stało się teraz pytanie – co na zgage?

Oczywiście, można zdać się na współczesną medycynę i udać się do apteki po kolejne środki. Można też zastosować sposób na zgagę znany od pokoleń, a obecnie nazywany mianem „domowego”. Jeśli zatem zastanawiasz się jak pozbyć się zgagi, koniecznie wypróbuj jedno z tych tradycyjnych rozwiązań.

Najtańszy, a także najskuteczniejszy i najszybszy sposób na zgagę to zwykła soda spożywcza. Wystarczy spożyć łyżkę sody, popijając szklanką wody, lub rozpuścić w niej i wypić roztwór. Soda, jako zasada, neutralizuje kwas żołądkowy, a zatem główną przyczynę zgagi. Minusem tego rozwiązania jest jego doraźność i brak rozwiązania głównego problemu – nadmiaru kwasu.

Jeżeli dalej zastanawiasz się jak pozbyć się zgagi, możesz także wypróbować inne metody „na szybko”. Jako dobry sposób na zgagę w takich przypadkach poleca się spożywanie migdałów, kminku czy imbiru. Wystarczy powoli rozgryźć każde z nich, a ulga powinna przyjść bardzo szybko.

Wszystkie powyższe metody skuteczne są jedynie na dłuższą metę. Ale co wybrać na zgage w perspektywie długoterminowej? Tutaj pomogą najlepiej napary z siemienia lnianego, które wzmacnia błonę śluzową przełyku i żołądka, oraz wywary z melisy, które mają bardzo dobry wpływ na cały układ pokarmowy. Oczywiście napary te powinny być stosowane regularnie i często, a wtedy efekt na dłuższą metę będzie widoczny.
———–
Zdjęcie: pixabay.com/jackal211
CC-License: CC0

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close